Pannetje in Zuid-Afrika!
Home Voorbereiding Foto's Dagboek Gastenboek12 september 2005

Langa is echt een onwijs mooie buurt! Zeker heel anders als dat iedereen mij in NL vertelde. Het allerbelangrijkste wat ik hier meteen leer is dat Langa wel een township is, maar niet geheel een krottenwijk. Natuurlijk, alle krottenwijken zijn zeker weten Townships, maar niet alle townships zijn krottenwijken!

Hier zijn er gewoon straten met huizen van steen. Alle huizen zijn 1 verdieping dus je hebt altijd een mooie skyline. De huizen zijn in leuke vrolijke kleuren geschilderd, net als in andere wijken in Kaapstad voor zover ik al heb gezien vanuit de auto. Ik krijg meteen alle aandacht van de locals. Theo en ik zijn zonder twijfel de enige twee blanken in deze buurt, dat trekt natuurlijk alle aandacht! Omdat Theo hier zijn internetcafe heeft, die overigens nog veel meer goede dingen voor de bevolking hier doet, kent hij heel veel mensen dus ik ben absoluut veilig!

Mijn eerste middag hier en ik kijk mijn ogen uit! Het is alsof ik zelf in een film speel. Stevige vrouwen met mooie felgekleurde jurken lopen over straat terwijl ze hun boodschappen zonder moeite in grote dozen of manden op hun hoofd dragen. Ik wist natuurlijk wel dat ik dit zou gaan zien, maar het is zo gaaf om het gewoon eens in het echt te zien ipv op tv, of op foto's!
Om deze mama's rennen pikzwarte kindertjes die natuurlijk veel opvallender kijken en zwaaien naar mij en Theo. Giechelend rennen ze voorbij, staan met grote ogen voor je neus naar je te kijken, om vervolgens weer lachend en schreeuwend weg te rennen. Ik zat net achter een computer te werken in het internetcafe hier, toen een zwart jongetje van een jaar of tien zijn gezicht tot 5cm van de mijne bracht gewoon om mij te bekijken. Toen ik mijn hoofd naar hem toe draaide sprong hij geschrokken achteruit, stak zijn duim op, en ging weer met zijn vader mee.

De meeste mensen hier praten gewoon engels. Ik heb dus absoluut geen problemen met de communicatie. Ook iedereen in de Township spreekt gewoon engels. Ik kan met iedereen praten en alle mensen zijn onwijs aardig. Het enige probleem is dat ik geen namen kan uitspreken omdat de meeste in "Xhosa" zijn, wat een van de 11 Zuid Afrikaanse talen is, laat staan dat ik ze kan onthouden. Theo en zijn vriendin Nomvuya nemen mij deze middag mee uit eten. Behalve de Afrikaanse taal mag ik nu ook meteen aan het Afrikaanse voedsel wennen! Ik weet dat men hier bijna alles met vlees eet dus trots bestel ik een Fried Chicken met rijst. Echt mam, je zal trots op mij zijn, ik heb twee hele kippenpoten afgekloven! (met moeite) Verder heb ik kennis gemaakt met het Zuid Afrikaanse "gingerbeer" (Gemberbier) wat om te beginnen geen bier is, maar een soort frisdrank. De nasmaak lijkt wel een beetje op dat van bier trouwens... Nomvuya was helemaal verrast dat ik het nog nooit gedronken had omdat je het hier in elke supermarkt in blikjes kan kopen, zelfs van Cola Cola! die natuurlijk ook een gingerbeer in zijn productlijn heeft opgenomen. Ik drink in dit restaurant een huisgemaakt, wat natuurlijk het allerlekkerst is.

Ik ben de rest van de middag bij Theo in het Internetcafe in Langa. ik ben nog niet echt aan het werk dus ik sta veel buiten om de buurt een beetje in me op te nemen. ik blijf wel rond het cafe, want mensen in NL hebben mij toch wel heel erg voorzichtig gemaakt met alle slechte verhalen over de townships, wat volgens Theo allemaal onzin is. Opzich kan ik me daar wel wat bij voorstellen. De mensen die mij aanraadden om uit de townships te blijven, zijn zelf ook nooit erin geweest dus die hebben eigenlijk geen eerlijke mening! Natuurlijk, je moet niet overduidelijk met je camera om je nek, en je telefoon in de hand door een drukke straat lopen, maar voor de rest is er niets anders hier dan Amsterdam! Het is prachtig om te zien hoe de buren, die kippen verkopen, de handel bedrijven.
De kippen worden geplukt, maar wel nog intact in een winkelwagen aangeleverd. in een rijtje worden ze op de eerste tafel gegooid. De vrouw achter de tafel hakt met een groot mes de hoofden eraf, en gooit deze in een aparte bak naast haar. Als alle kippen onthoofd zijn worden de ingewanden er met de blote hand uitgetrokken. Nu zijn de kippen klaar om verkocht te worden en worden op een volgende tafel uitgestald, midden in de zon, waar huisvrouwen tussen de kippen graaien om het mooiste exemplaar te vinden.

<<< Terug naar het Dagboek