Pannetje in Zuid-Afrika!
Home Voorbereiding Foto's Dagboek Gastenboek Geld verdienen

Wat natuurlijk niet kan missen op een site van iemand die op reis is (geweest) is een dagboek! Hierin worden natuurlijk alle leuke en belangrijke dingen geschreven die voor jullie leuk zijn om te weten.


13 April, 7 maanden in Kaapstad

Ja jongens en meisjes, de tijd blijft voorbij vliegen. Ik ben deze weken zo vreselijk druk dat ik amper tijd vrij maak om mijn website bij te houden en daarmee jullie in Nederland op de hoogte te houden. Ik mail veel minder met mensen en ben veel minder op MSN dan voorheen. Ik vind het erg jammer dat daardoor mijn contacten met Nederland vervagen, maar ik weet zeker dat alles weer op zijn pootjes teregt komt als ik terug in Nederland ben.

Lees verder >>>

31 Maart - 03 April, Films, partying and Kloofing

Afgelopen maanden ben ik gepromoveerd van ‘Tourist’ naar ‘Capetonian’. Waar ik voorheen met Ruud en de Beetle elk weekend op pad ging om Zuid Africa te ontdekken blijf ik nu bijna elk weekend in de stad die mijn hart gestolen heeft. Het weekend wat ik hier beschrijf is een beetje extreem, maar beschrijft wel hoe mijn leven er zo ongeveer in het weekend uit ziet tegenwoordig.

Lees verder >>>

01 - 03 Maart 2006, Lesotho Binnenland

Na onze hike over het amfitheater die maar een paar uur duurde rijden Anton en ik richting het westen, om ter hoogte van clarens de grens naar Lesotho over te gaan. We rijden via een saai stadje met een zeer interessante naam: Bethlehem. Er is geen Mugg & Bean in Bethlehem, dus besluiten we om meteen door te rijden de grens over…

Lees verder >>>

28 Februari - 01 Maart 2006, Royal Natal NP

Na een geweldige dag Sani Pass, waarbij wij in 4 uur 8km steil omhoog en 8 km steil omlaag Lesotho in en uit zijn gehiked is het tijd om door te rijden naar het noorden van Lesotho. De rode city Golf is niet stoer genoeg om dwars door lesotho te rijden omdat de wegen in dusdanig slechte staat zijn dat dit alleen met 4wd kan. We rijden via de zuid Afrika kant langs de grens naar het noorden en komen om 23u aan op de camping waar wij de komende twee nachten zullen kamperen.

Lees verder >>>

23-26 Februari 2006, Camperen in Niemandsland

Terwijl ik met mijn ouders in Karoo NP zat, belde Anton mij op met een geweldig plan. Hij had nog 2 weken vakantie over voor hij terug naar Nederland moest en stelde voor om deze weken met mij door te brengen in Lesotho, het hiking paradise! Dit onafhankelijke landje omringt door Zuid Afrika ligt op en tussen de bergen, en het laagste punt van het land bevind zich nog steeds 1000 mtr boven zeeniveau. Wat kon ik anders doen dan weigeren?

Lees verder >>>

05 Februari 2006, Knysna

Na een vreselijk slechte nacht slapen in de backpackers vlak buiten Addo, rijden mijn ouders en ik vandaag in 1 klap door naar Knysna. Deze stad bevind zich in het midden van de garden route, welke de meeste toeristische route is in Zuid Afrika. Er zijn onwijs veel bossen en steden te bezoeken op de Garden Route, maar wij besluiten ons te beperken tot 1 hoogtepunt, zodat we niet elke dag heen en weer hoeven te rijden... Knysna is de drukst bezochte plaats van de Garden Route, wat veel belovend klinkt...

Lees verder >>>

04 Februari 2006, Addo Elephant National Park

Na onze lange volgepropte dag in Graaff-Reinet staan we al vroeg op in de backpackers. De oude dame met veel te veel praatjes heeft koffie gezet en we genieten van de eieren die ik zojuist gebakken heb. Het is veel te vroeg, maar we willen vandaag vroeg de nodige autouren afleggen voor het te heet word, en een groot deel van de dag doorbrengen in Addo Elephant National Park! Onze main goal van vandaag zal zijn om de olifant te spotten en te observeren, welke ook ik nog niet eerder heb gezien...

Lees verder >>>

03 Februari 2006, Graaff-Reinet en Karoo National Reserve

We hebben vandaag een hele korte trip. Doordat wij in Oudtshoorn een dag langer zijn gebleven willen mijn ouders en ik nu graag tijd winnen zodat we nog naar de winelands kunnen aan het eind van onze trip. Dit leid ertoe dat we vandaag in 1 dag een stad gaan doen. Dit word nog een stukje korter omdat we uiteindelijk vanochtend nog een game-drive hebben gedaan in Karoo NP (zie stuk hieronder). Vandaag rijden we naar Graaff-Reinet, bezoeken de hele stad en het natuur reservaat in de buurt!

Lees verder >>>

01 - 03 Februari 2006, Karoo National Park

We zijn nog lang niet gek van de struisvogels, maar toch is het tijd om Oudtshoorn te verlaten om een ander gedeelte van Zuid Afrika te kunnen zien.Volgens de planning die ik voor de vakantie gemaakt had voor onze reis zouden wij na Oudtshoorn naar Graaff Reinnet gaan. De medewerker van de backpackers Oudtshoorn wijst ons een mooie touristische route door het binnenland. Wanneer wij zijn advies opvolgen, met de wegenkaart in de hand nota bene, komen we compleet verkeerd uit, namelijk richting Beaufort-west. Aangezien deze stad en het Karro NP naast de stad ook op onze planning staat besluiten wij ter plekke om de planning om te gooien en eerst noordelijk te gaan.

Lees verder >>>

29 - 31 januari 2006, Oudtshoorn en Swartgebergte

JEEEJ mijn ouders zijn in Zuid Afrika! 26 januari zijn zij aangekomen en wij zijn meteen begonnen met een grande tour door de stad. De 27e neem ik mijn ouders mee naar Langa, om ze het township leven te laten zien en natuurlijk het internetcafe waar ik werk. De 28e begint onze reis van 13 dagen met een nieuwe huurauto (de beetle was niet goed genoeg L ) en de eerste dag bezoeken wij Cape Agulhas het meest zuidelijke puntje van Zuid Afrika wat tevens de grens is tussen de Atlantische en de Indische oceaan. Vandaag, de 29e januari, rijden we door naar Oudtshoorn: de struisvogelstad van zuid Afrika!

Lees verder >>>

23-24 Januari 2006, Kitesurfen en Paternoster

Jullie zullen wel denken, wat moet pannetje nou doen op deze doordeweekse dagen? maar dat is heel erg simpel te verklaren. Ruud is rondreizen in zijn laatste week, mijn ouders komen volgende week, en Anton zijn ouders komen daarna. Anton en ik hebben nog maar weinig tijd samen en nog veel te veel dingen te doen. Bovendien moet ik even mijn heimwee en alles vergeten: vandaag gaan we naar het Beachcamp aan de west-coast, waar menig mens over te spreken is, een tentenkamp vlak aan de zee!

Lees verder >>>

Ergens halverwege Januari

Het is zo ver. Tijd gaat vreselijk snel en mijn omgeving in Kaapstad veranderd. Na onze vakantie is Ruud zijn laatste tijd aan het doorbrengen in het garden-route bebied langs de oostkust, en ik blijf alleen achter in ons appartement. Dit is het moment dat bij mij de eenzaamheid voor het eerst toeslaat. Terwijl ik een vage film aan het kijken ben beginnen mijn gedachten af te dwalen naar Nederland. Elke film heeft een soort van wijze les aan het eind, en in deze film comty de hoofdpersoon tot de conclusie dat goede vrienden belangrijk zijn in iemands leven... Wanneer ik in mijn bedje lig begint het te dagen...

Lees verder >>>

30 Dec 2005 - 01 jan 2006, Augrabisch National Park

Nu we weer veilig in het bewoonde gebied rond de oranjerivier rijden besluiten we direct door te rijden naar het plaatsje Augrabies, waar dichtbij in het Augrabies Falls National Park de grote oranje rivier in een paar watervallen 56 meter naar beneden stort. Tijdens het regen seizoen is de oranjerivier zo breed dat er 12 watervallen naast elkaar naar beneden storten, maar helaas is er nu maar één. Via de snelweg rijden we langs het mooie gebied rond de oranjerivier. Er zijn een groot aantal wijnboerderijen in dit gebied die net als in de Winelands in de Western cape wijn routes aanbieden. Daar hebben Ruud en ik vandaag geen zin in. We rijden aan één stuk door naar Augrabies Falls Backpackers, 10 Km voor het natuurpark met deze bekende watervallen...

Lees verder >>>

28 - 30 December 2005, Kalari Woestijn en Klagagadi Transfontier Park

Om 10u rijden Ruud en ik weg van de backpackers. We trotseren de enorme hitte in zwemkledij en met een badhanddoek over de stoelleuningen. Nu om 10u ’s ochtends is het al aardig warm buiten. Dit beloofd een warme ervaring te worden. Vlak voor vertrek komen we erachter dat ons beetletje de eerste tekenen van protest vertoond: de linkerachterband is zacht. We hebben dit probleem al vaker gehad, maar nog nooit was de band in 1 dag leeg! We hebben geen zin in gedoe, laten de band bijpompen bij het benzinestation om de hoek en tanken zo veel benzine als mogelijk om een tekort aan benzine te voorkomen. Braaf check ik het olie pijl en giet er voor de zekerheid nog wat extra bij… ik kan het handelen om overal stil te komen staan, maar niet in de woestijn!

Lees verder >>>

26 - 27 December 2005, The great Karoo en Upington

Met de smoes dat Ruud een nieuw visum nodig heeft vertrekken Ruud en ik vanochtend om 7u richting Namibie! Twee weken vakantie, die ik na het harde werken op mijn stage natuurlijk absoluut heb verdient! Omdat er in het de Great Karoo absoluut niets te beleven valt zullen wij de eerste dag alleen maar in de auto zitten, om zo snel mogelijk ten hoogte van de oranjerivier te komen, de langste rivier van Zuid Afrika waar een de meeste steden langs gebouwd zijn in de Northern Province.

Lees verder >>>

17 December 2005, Rondrit door de Overberg

Gisteren heb ik een drukke maar gezellige dag gehad. Het was Reconciliation Day, een feestdag waardoor ik de middag vrij kreeg van mijn stage. Ik heb mijn collegaatje Babalwa meegenomen naar de stad omdat er een groot festival is in Company Gardens waar Freshly Ground optreed! Ik word al een echte Freslhy Ground Groupie, zeker als we na het optreden naar Waterfront hobbelen om ze daar nog een keer te zien optreden! Jullie begrijpen dat het een gezellige maar drukke avond was. Vandaag gaan Ruud en ik de autoroute rijden door de streek ‘overberg’, die Marvin en ik eigenlijk twee weken geleden zouden doen…

Lees verder >>>

15 December 2005, 3 maanden in Kaapstad

Al weer een maand verstreken en 3 dagen! Net als vorige maand zal ik vertellen wat voor gaven dingen ik heb meegemaakt die nog niet in mijn dagboek vermeld staan. Deze laatste week heb ik zelfs een paar leuke dingen gedaan zoals een sunset-concert in Kirstenbosch, een festival bij ons in Company Gardens.

Lees verder >>>

09 December 2005, Initiation ceremonie in Gugulethu

Wie goed doet, goed ontmoet is het gezegde! Deze week heb ik daar een klassiek voorbeeld van meegemaakt. vandaag, vrijdag, is er een groot feest bij Nyami thuis. Omdat er onwijs veel verschillende mensen het huis in en uit lopen vond Nyami het niet handig dat al haar dure dingen daar in huis lagen omdat gek genoeg zelfs familie er soms toe in staat is om die leuke Billabong-top mee te nemen. Ik neem een paar uurtjes vrij van men werk om met Nyami en Carina naar Gugulethu te rijden en als verhuizer te spelen. Een goede daad van mij dus waar ik het meest geweldige terug krijg wat ik maar kan wensen: een uitnodiging om vandaag de ceremonie, waarbij ook een geit geslacht zal worden, bij te wonen!

Lees verder >>>

04 December 2005, Braaien in Gugulethu

Vandaag zou ik samen met Marvin een autorondrit door de Overberg, een gedeelte van de provincie Western Cape, maken. Omdat ik nog aan het recoveren ben van een zonnesteek waardoor ik vorige week 4 dagen plat op bed heb gelegen leek het mij verstandig om niet meteen te beginnen met zware hikes het eerste weekend erna, maar lekker met de auto een tour te maken. Maar… jullie raden het nooit, pannetje heeft iets spontaans gedaan! Ik heb op het allerlaatste moment, namelijk gisteravond besloten dat ik vandaag ga braaien in het township Gugulethu.

Lees verder >>>

03 December 2005, BEgrafenis in Langa

Maandag kregen we op het werk het treurige nieuws dat Nomawethu, een vriendin van Theo en Nomvuyo die bijna elke dag in de winkel kwam, op 50 jarige leeftijd is overleden. Zomaar, in haar slaap, zaterdag op zondag nacht… geen ziekte of klachten of wat dan ook, een prachtige dood voor haarzelf en een schok voor de omgeving. Ondanks dat de gemiddelde levensverwachting hier in Zuid Afrika 35 jaar bedraagt, is 50 toch nog veel te vroeg.

Lees verder >>>

26 November 2005, Sinterklaas in Waterfront

Vandaag is een onwijs speciale dag voor de gehele Nederlandse community. wat ik nog al gek vond was dat ik de enige Nederlandse uitwisselingsstudent geinteresseerd was in dit hoogstandje van de Nederlandse culuur dat voor de kleine groepering Nederlanders in dit grote land naar zuid Afrika gehaald word. De andere Nederlanders vonden mijn plan maar onzin, en waren totaal niet enthouciast toen ik vertelde dat Sinterklaas vandaag de 26e aan zou komen op Waterfront. Maar goed... we hebben altijd al geweten dat ik een beetje anders ben dan de rest... ;) Terwijl het hele centrum van Kaapstad word volgehangen met kerstverlichting, is het vanmorgen tijd voor feest van sinterklaas!

Lees verder >>>

20 November 2005, hiken in de Limietberg

Na dat Manfred en ik gisteren (voor de verandering) de tafelberg beklommen hebben en Manfred ook helemaal fan is geworden van het hiken, besluiten wij om ons vandaag bij een groep internationale studenten aan te sluiten om een route te hiken in de limietberg. Dit is een gebergte ten hoogte van Wellington waar meerdere watervallen van grote hoogten te vindenzijn. Onder leiding van Henning, de duitse Hike-koning, vertrekken wij met 8 personen (5 duitsers, 2 nederlanders en een noorse) met twee auto's vanaf Rondebosch, waar Henning woont.

Lees verder >>>

12 November 2005, 2 maanden in Kaapstad

12 november al weer... Weten jullie wel wat dit betekend? Dat betekend dat ik hier al weer precies 2 maanden zit! 61 dagen in Kaapstad, 62 dagen van huis... Damn, dat klinkt als een lange tijd! Nog steeds vliegen de dagen voorbij, nog steeds heb doe ik elke dag weer nieuwe indrukken op, nog steeds leer ik elke dag zo vreselijk veel! Volgens mij heb ik het ook nog niet officieel geschreven ergens, maar ik raad echt iedereen aan om voor een half jaar, of 10 maanden, naar het buitenland te gaan als hij of zij de kans krijgt. Vandaag maak ik van mijn nog-een-maand-in-Kaapstad-jubileum-verhaal een soort inhaal-verslag. Alle kleine dingen die ik steeds vergeet te vertellen vertel ik vandaag, met natuurlijk ook een verslag over deze mooie zaterdag.

Lees verder >>>

04-05 November 2005, Cederbergen

Om te beginnen is deze eerste week van November "baie" speciaal. Mijn eerste maatje die helemaal uit NL komt overvliegen om mij te bezoeken is dinsdag de 1e aangekomen: Gert-Tom! *applause*. Na 2 nachten heftig stappen en bijkletsen neem ik 3 dagen vrij en gaan Gert-Tom, Ruud en ik een aantal dagen naar Cederberg. Dit is een gigantisch gebergte 250 km, hemelsbreed, ten noorden van Kaapstad wat bekend staat om zijn prachtige roodkleurige rotsformaties. Het aantal kilometers lijkt goed overbrugbaar, maar door de onverharde wegen die kronkelend de bergen op en af gaat is het een aardige reis.

Lees verder >>>

29 Oktober 2005, Naar de kerk in Langa

Afgelopen weken ga ik steeds meer met Kelly om. Hij is een vriend van mijn collegatje Carol die uit de East Londen komt om zijn geluk in Kaapstad te beproeven. Hij is net zoals heel zwart zuid Afrika heel erg katholiek dus toen na een aantalautoritjes het gesprek op geloof kwam was hij helemaal in shock dat ik niet geloofde en nog erger, dat ik niet naar de kerk ging! Probeer in een land als deze, waar praktisch 100% van de zwarte bevolking gelovig is en naar de kerk gaat maar eens uit te leggen waarom jij dat niet doet!

Lees verder >>>

22 Oktober 2005, Nederlandse markt in Pinelands

Vandaag is wederom een prachtige dag! Gisteravond zijn Ruud en ik gaan BBQ'en bij Anton en de andere Nederlandse studenten in hun nieuwe Lodge in Observatory. Altijd gezellig om met een kudde Nederlanders te zijn. Vandaag, zaterdag, houden we deze Hollandse gezelligheid, want in Pinelands word een Nederlandse markt gehouden! In pinelands wonen veel Nederlanders, of in ieder geval afstammelingen van de Nederlanders, waardoor hier ook de Nederlandse ambassade huist, een particuliere Nederlandse school en een Nederlandse bibliotheek.

Lees verder >>>

16 Oktober 2005, Kirstenbosch en Tafelberg

Vandaag hebben Ruud en ik weer een perfecte combinatie bedacht. Ik heb nog nooit de tafelberg beklommen, wat natuurlijk een must is in Kaapstad, en ik wil heel graag nog de prachtige bloemenvelden zien waar de westkust van Zuid Afrika om bekend staat. Omdat het bloemenseizoen eigenlijk al is afgelopen ben ik ook tevreden met aangelegde bloemenvelden (iets dichterbij) en dus stelt Ruud voor om eerst naar Kirstenbosch te gaan, de Botanical Gardens aan de voet van de tafelberg. Er zijn echt onwijs veel routes die de tafeberg op en af gaan en zo ook een aantal routes die beginnen vanuit Kirstenbosch. Dit leid ertoe dat wij kiezen voor een route vanuit Kirstenbosch, waardoor wij vandaag twee vliegen in één klap slaan, Kirstenbosch en de Tafelberg!

Lees verder >>>

12 Oktober 2005, 1 maand in Kaapstad

Mensen, wat gaat de tijd toch snel! Vandaag is het al weer precies een maand geleden dat ik in Kaapstad aankwam. een hele maand! Ik zit al weer op 10% van mijn reis! Het gaat allemaal veels te snel. Ik heb al zo veel dingen gezien en gedaan, en de tijd vliegt voorbij, terwijl ik aan de andere kant het gevoel heb alsof ik hier al jaren zit. Ik ben echt onwijs gelukkig hier! Omdat vandaag een gewone werkdag is, en een aantal mensen toch wel geinteresseerd zijn in mijn werk, zal ik daar vandaag wat over vertellen. "De werkervaringen van pannetje in de eerste maand..."

Lees verder >>>

09 Oktober 2005, Cape Point, Cape of Good hope

Vandaag is het wel zulk vreselijk mooi weer! In tegenstelling tot gisteren toen het een beetje miezerde is het vandaag echt een perfecte dag om naar Cape Point te gaan! Vandaag nemen Ruud en ik ons vriendinnetje Tandiswa mee, de schoonmaakster en tevens student op mijn stage bedrijf. Tandi komt zelf uit de Eastern Cape, en omdat ze hier in Langa bij haar neef woont (die ook geen cent te makken heeft) heeft zij zelf nog niets van de omgeving van Kaapstad gezien. Ruud en ik spreken af haar op te halen om 11.15u bij African Acces (wat dus offieeel het meeting point geworden is nu) omdat zij eerst naar de kerk moet natuurlijk. Net zoals gisteren vergeten wij natuurlijk in het township rekening te houden met de "African Time", Tandi komt pas aangerend om 12.10u! Gelukkig zijn Tuutje en Pannetje heel erg geduldig, en wij hebben gewoon zitten internetten op mijn stage tot Tandiswa er was.

Lees verder >>>

08 Oktober 2005, Winetasting in Langa

Eigenlijk waren Ruud en ik van plan om vandaag het Kaapse schiereiland rond te rijden met de auto, maar er kwam iets zakelijks tussen. Internet is hier in Zuid Afrika nog in opkomst en er zijn nog veel bedrijfjes die nog geen eigen website hebben, maar wel online willen! Omdat er in Zuid Afrika nog maar weinig bedrijfjes zijn die websites bouwen, zie ik hier een gat in de markt! Ik grijp meteen mijn kans en binnen 2 dagen heb ik mijn eerste 2 klanten. Een wijnboerderij en een Bed & Breakfast. Omdat de website van de wijnboerderij natuurlijk voorzien moet worden van mooie foto's, gaan Ruud en ik vandaag naar de wijntasting die gehouden word in Langa, bij één van de 6 eigenaressen thuis. We krijgen van Nondumiso meteen een gratis tour door de townships Langa en Gugulethu.

Lees verder >>>

02 Oktober 2005, Robbeneiland

Na onze zeer relaxte wijntweedaagse in Stellenbosch is het vandaag tijd voor wat serieuze stof. Nadat Ruud en ik bij toeval allebei "Een lange weg naar vrijheid" (de autobiografie van Nelson Mandela) hebben gelezen, gaan wij op excursie naar Robbeneiland. Zeker na het lezen van dit bijna 600 bladzijde tellende levensverhaal zijn wij beide zeer benieuwd hoe het eiland waar Mandela zelf 18 jaar gevangen heeft gezeten er in het echt uitziet. Voor 150R pp (kleine 20 euro) heb je een Boottocht, rondrit op het eiland en rondleiding door de gevangenis. Helaas is het niet mogelijk om zelf rond te dwalen op dit eiland wat een heel belangrijk onderdeel is van de Zuid Afrikaanse geschiedenis.

Lees verder >>>

30 september 2005, Winetastings in Stellenbosch

Dit weekend is het Music- en Streetfestival in Stellenbosch. Omdat Ruud en ik allebei natuurlijk sowieso een keer naar de winelands moeten besluiten we om dit weekend te gaan. Stellenbosch is een van de 3 steden die bekend staan om hun vele wijnkelders (meer dan 300) die vrijwel allemaal open zijn voor publiek om hun wijnen te proeven en promoten. (het moet minstens 2 dagen, want pannetje wil ook wijnproeven en niet bobben, dus moeten we daar wel slapen!) Ik neem de vrijdag vrij en ruud en ik toeren in onze hippe Beetle al vroeg in de morgen naar deze mooie wijnstad.

Lees verder >>>

25 september 2005, Walvissen spotten in Hermanus

Met een kater en een niet zo'n frisse smaak in men mond sta ik om 9u naast mijn bedje. Geen tijd om uit te slapen vandaag want Ruud en ik gaan op walvissenjacht! Volgens de Lonely planet is Hermanus de beste plaats ter wereld om deze gigantische plankton-vreters in het wild voorbij te zien komen. Aangezien het ook nog eens wale-festival is, vinden Ruud en ik dat wij vandaag moeten gaan! (Hebben we immers weer een festival uit de reisgidsen die we kunnen afvinken). We grijpen onze reisgidsen, pakken onze tassen, en we gaan op pad...

Lees verder >>>

24 september 2005, Koken in Langa

Vandaag gaan Ruud en ik iets super vets doen! Misschien herinneren jullie je nog dat ik vorige week maandag uit eten was met mijn baas Theo en zijn vriendin waar ik hele kippenpoten at bij een restaurant hier in Langa (Eziko). Dit restaurant geeft vanmiddag een thema buffet: "internationale gerechten". Elke student van de kookschool die naast het restaurant zit maakt een traditionele maaltijd uit zijn of haar geboorteland. De eigenaar van het restaurant had opgevangen dat ik het wel leuk vind om te koken, dus kwam hij woensdag langs het internetcafe en vroeg hij mij of ik er wat in zag om voor 30 man een traditionele Hollandse pot te koken! Natuurlijk zegt pannetje daar geen nee tegen. Vanmiddag gaan chef-pan en zijn lieftallige assistent chef-Tuut een grote hoeveelheid Hollandse prak produceren!

Lees verder >>>

18 september 2005, Muizenberg en Simon's Town

Na de lange dag van gisteren worden Ruud en ik beiden verbazingwekkend vroeg wakker. Het is zondag en aangezien we dan allebei vrij zijn moeten we natuurlijk iets vreselijk touristisch gaan doen! we bladeren even door de Lonly planet en de Capitool reisgids en lezen dat er een Vliegerfestival is in Muizenberg.
Omdat we nog geen auto tot onze beschikking hebben doen wij wat alle reisgidsen afraden: We gaan met de trein!

Lees verder >>>

17 september 2005, Mijn eigen appartement

Gisteravond ben ik verhuisd van de Lodge naar Ruud in ons eigen appartementje. Naja, technisch gezien is het Ruud zijn appartement want hij heeft ervoor getekend, maar ik prefereer ONS appartement! Om mijn officiele intocht in het centrum van Kaapstad in te luiden zijn we gisteravond naar een feest op Ruud zijn Universiteit geweest. Bier kostte daar slechts 10 Rand ( EURO 1,2) voor 3/4 Liter! Gelukkig hebben we het niet heel erg laat gemaakt, want vandaag staat er een hoop op de planning!

Lees verder >>>

15 september 2005

Vandaag zie ik een mooie auto die me wel wat voor mij lijkt. Zoals een aantal mensen wel weten ben ik echt gek op van die oude mercedesen, nou, degene die hier bij de Lodge te koop staat is echt een geweldig ding! het is echt zo'n verrotte bak van de buitenkant, maar leren bekleding ed aan de binnenkant. Bovendien is het een automaat! Ik weet verder eigenlijk nog helemaal niets, behalve dat hij 1/5 rijdt dus dat hij zuipt als een gek en de vraagprijs ( 17000 Rand - 2125 Euro). Ik plan om vanavond een proefritje te maken, maar later zal blijken dat ik niet aan een proefritje toekom...

Lees verder >>>

14 september 2005

Wat een raar weer in Kaapstad zeg. gisteren was het nog 39 graden, en vandaag is het 'slechts' 20 graden. Het leuke aan het bloedhete weer is dat de mensen in de Townships paraplue's dragen om zich te beschermen tegen de zon! Vandaag droegen veel mannen handschoenen en mutsen tegen de kou! Ik weet niet of heel Kaapstad er zo bijloopt, ik zit immers tot nu toe alleen nog op mijn werk in de township Langa.

Ik ontmoet een vaste klant van het internetcafe, een zwart meisje genaamd Nosiphiwo - kortweg: Nosi - die mij aanbied om een prive rondleiding in de township te geven...

Lees verder >>>

12 september 2005, De eerste dag in Kaapstad

Na een hele nacht woelen kwam ik op 7u ochtend aan op CapeTown. Mijn baas Theo stond mij al op te wachten om mij vervolgens naar mijn Lodge te brengen.

Ondanks dat dit een tweede nacht was met veel te weinig slaap heb ik totaal geen zin om men bed in te duiken, dus ik dump mijn tas in mijn kamer en rij meteen met Theo mee naar het Township waar ik de meeste van mijn tijd in Kaapstad zal doorbrengen: Langa!

Lees verder >>>

11 september 2005, De reis naar Zuid Afrika

Frankfurt, 18.15u
Op het vliegveld van Frankfurt wacht ik bij gate B45 tot ik kan boarden. Het eerste gedeelte van de lange reis (Amsterdam - Frankfurt) gaat snel voorbij als ik alle tekstjes lees die mensen vannacht in mijn boekje hebben geschreven.

De man naast mij vraagt al snel waar ik heen ga en voor hoe lang als hij de grote stapel kaarten op mijn schoot ziet en mij bij de ene bladzijde in dit boekje in de lach zie schieten, terwijl ik bij de andere stiekum een traan moet wegvegen. Deze hele reis is nu al een succes door de emotionele barriere die ik doorbreek door in mijn eentje naar de andere kant van de wereld te gaan...

Lees verder >>>

12 augustus 2005, mijn toekomstige thuis

Ruud heeft getekend voor ons appartement!
Via via heb ik Ruud leren kennen. Hij zit al in Kaapstad voor school en na een paar mailtjes over en weer besloten we dat we samen een appartement zouden gaan huren! Ruud is voor ons op zoek gegaan en afgelopen vrijdag heeft hij het contract getekend! Reden voor een feestje natuurlijk! Hier volgen een paar plaatjes van ons appartement:Let u op de foto's vooral op onze mooie keuken, gemeubuleerde huiskamer waarin ook nog een TV en DVD-speler te vinden is, het prachtige uitzicht op de tafelberg en het zwembad in de achtertuin voor de nodige afkoeling in het hete land.


03 augustus 2005, voorbereidingen

Een belangrijke dag vandaag:
* allereerst is deze site vanaf vandaag online.
* vanaf vandaag heb ik een wereld-dekkende verzekering bij Elvia.
* aanvraag Visum bij de Ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag gehaald.
* bovendien heb ik vandaag mijn vluchten bevestigd en betaald!

Zuid-Afrika: Ik kom eraan!!!