Pannetje in Zuid-Afrika!
Home Voorbereiding Foto's Dagboek Gastenboek12 Oktober 2005

Zoals ik wel vaker schreef werk ik het meeste van de dagen in Langa. Het oudste Township in de omgeving van Kaapstad. Dit is eigenlijk meer een computer / office centre dan een internetcafe omdat mensen veel meer gebruik maken van onze services dan dat ze internetten. Omdat slechts 10% van de zwarte bevolking weet hoe ze met een computer moeten werken, en nog veel minder mensen een PC thuis hebben komen de meeste klanten hier in de winkel om een kopietje te maken, of een fax te versturen. Verder bieden we in dit cafe speciale services als uittypen van brieven, maken van CV's, visitekaartjes etc. Aangezien bijna niemand dit thuis kan is er grote animo voor deze services. 40% van de Zuid Afrikaanse bevolking is werkloos. Dat is natuurlijk een landelijk gemiddelde dus durf ik met 100% zekerheid te zeggen dat dit percentage in de townships nog veel hoger is. Dit betekend elke dag een stroom mensen die hun CV willen aanpassen / kopieren om deze vervolgens te faxen naar een bedrijf hopend op een baantje.
Officieel hebben deze services natuurlijk niets met mijn afstudeeropdracht te maken, maar als ik een van mijn collega's zie stressen omdat het druk is blijf ik natuurlijk niet suf achter mijn pc zitten werken. Behalve deze services geven wij ook cursussen. Computerles wel te verstaan. Zo kunnen studenten leren met Windows, Microsoft Word en Exel om te gaan, om vervolgens meer kans te hebben op een baan. Tot nu toe hebben 50 studenten hun diploma bij ons gehaald.

Mijn opdracht is officieel door school goedgekeurd, wat opzich al de eerste mijlpaal is voor mijn afstuderen! Ook al heeft dit slechts 4 weken geduurd, ik weet in ieder geval zeker dat ik goed bezig ben! Ik ben dan ook druk bezig met het schrijven van mijn eerste verslag, het zogenaamde "stage voorbereidingsverslag" wat eigenlijk niet meer is dan een verdieping in het bedrijf, en een uitgebreide beschrijving van de opdracht. Ondertussen ben ik in Sea Point al druk bezig geweest. Dit is de derde winkel van African Access waarvoor ik 20 nieuwe PC's heb aangeschaft / in elkaar gezet heb en geinstalleerd zodat ze in het netwerk konden worden opgenomen. Ik schrijf mijn scriptie in het Engels, ook al is dat niet verplicht, omdat ik dat een goede oefening voor mijzelf vind en het staat natuurlijk veel stoerder op school! Nu de winkel goede PC's heeft zijn we begonnen met schilderen / nieuwe bureau's plaatsen e.d zodat de winkel er nog beter uit komt te zien. Natuurlijk zouden we ook de volgorde kunnen omdraaien, maar dat kost weer een paar dagen omzet van de shop!

Verder begint ons appartement er steeds beter uit te zien! er komen steeds meer persoonlijke troep-dingetjes overal te staan, zoals schelpen van Cape of Good Hope, die de boel wat persoonlijker maken. onze Pick 'n Pay muur is al bijna af! Dit betekend dat we een hele hippe (al zeg ik het zelf) muur hebben! We hebben nu bijna standaard een gevulde koelkast, wat best bijzonder is voor studenten, en elke avond kook ik een lekkere maaltijd voor Ruud en mij. We zijn eigenlijk net een getrouwd stel Ruud en ik. We wonen samen, doen alle boodschappen samen, shoppen samen, doen cultuur dingen samen, Ruud gaat regelmatig een dag mee naar mijn stage en ik ben al 2 keer op zijn universiteit geweest. Wat moeten de mensen wel niet van ons denken haha.

Genoeg over de algemene zaken... Vandaag is het feest want ik ben hier precies een maand, en daarom gaan Ruud en ik naar het Comediefestival! (oke oke, misschien was dat meer de reden dan mijn jubileum, maar het viel op een goede dag) Ruud wist mij te overtuigen om naar een cabaret voorstelling te gaan, wat heel speciaal is. De meeste mensen weten wel dat ik helemaal niet van cabaret houd, behalve dan van Brigitte Kaandorp. Ik ben zeker blij dat Ruud mij overtuigt heeft want ik lach me heel de avond kapot! Er zijn vanavond 5 caberetiers die aan elkaar gelult worden door een hilarische presentator. We hebben het hier over echt humor, zonder schelden, en niet van die flauwe onderbroekenlol of scheldpartijen van wat ik gehoord heb van een aantal Nederlandse cabaretiers. (Ik zal maar geen namen noemen haha) Tevreden van mijn mooie dag rij ik ons veilig terug naar ons geweldige appartement en val nog wat nagiechelend in slaap....

<<< Terug naar het Dagboek