Pannetje in Zuid-Afrika!
Home Voorbereiding Foto's Dagboek Gastenboek30 september 2005

Stellenbosch is na Kaapstad de oudste officiele stad van Zuid-Afrika en barst van de Nederlandse invloeden. Ruud en ik gaan speciaal op vrijdag al naar deze stad toe, omdat door de weeks veel meer wijnkelders open zijn dan in het weekend. bovendien zijn de openingstijden beter. Het Music/street- festival begint pas zaterdag, dus Ruud en ik hebben de hele vrijdag om wijn te proeven! Eenmaal met de auto in Stellenbosch gearriveerd helpt "de lonely planet" ons meteen uit de vraag waar we moeten logeren. Midden in het centrum is een Hostel dat voor 50 rand per dag (6.50 euro) fietsen verhuurd! omdat ik geen zin heb om te bobben (ik wil natuurlijk ook wijn proeven) boeken we in het hostel en gaan meteen met de fiets op pad.

In eerste instantie wil ik precies een van de uitgestippelde wijnroutes lopen/fietsen, dus ik zit heel de tijd met onze routekaart te kloten. Gelukkig kreeg ik na een kwartier al de geweldige ingeving dat het, aangezien er in deze omgeving ruim 300 wijnkelders open voor publiek zijn, niet echt nodig is om met een kaart te fietsen en dat Ruud en ik gewoon ons gang kunnen gaan! We fietsen nu over de snelweg (heel erg hip) over de vluchtstrook richting het noorden en na een paar kilometer komen we terecht in een prachtig landschap. Ruud en ik vinden de snelweg leuk geweest en slaan een willekeurig weggetje de berg op in. we fietsen (lees: klimmend/hijgend met fiets in de hand) de berg op, wat uiteraard een van de hoogste blijkt te zijn, en zetten onze fietsen vast aan een paaltje om verder te kunnen lopen. Na een uur stoer hiken door de prachtige wijnvelden (waar je gewoon mag gaan en staan waar je wilt, zolang je de planten maar niet beschadigd) komen we uiteindelijk terecht bij onze eerste wijnboerderij: "SylvanVale Wines". Dit klinkt veelbelovend. (natuurlijk was dit niet het eerste gebouw wat we zagen... we kwamen eerst bij een 5 sterrenhotel op een andere top waar een lieve dame ons nog een routekaart gaf met daarop de 5 wijnboerderijen in deze vallei.) Het is nu ondertussen al 13.30u en wij gaan meteen uitgebreid lunchen. Na de lunch begint ons Wijnarrangement. Ik zie het voordat we beginnen helemaal zitten, want in de afgelopen weken heb ik heerlijke wijnen gedronken. Zuid Afrikanen houden van zoete wijnen dus in alle wijnen hier zit een geweldige zoete vruchten nasmaak wat mij echt bijna verslaafd maakt aan rode wijn. Dit goede gevoel was meteen weg toen onze waiter "john" begon met zijn uitleg. "we weten dat Zuid Afrikanen gek zijn op zoete wijn, maar wij zijn gespecialiseerd in droge wijnen..." Oppeens snap ik de gezichtsuidrukkingen van de amerikanen die aan de tafel naast ons zaten en Ruud en ik krijgen het spaans benauwd.
Uiteindelijk krijgen we 5 wijnen te proeven. 2 witte, 1 rose, 1 rode wijn en een dessertwijn. De eerste 4 waren wel zo droog dat Ruud en ik het niet eens hebben opgedronken. De Dessertwijn daarintegen was verrassend lekker, en ik ben zo enthouciast dat ik meteen een fles koop! (heel handig om in je tas te hebben als je nog een aantal kilometer moet hiken door de bergen).

Na deze matige wijnervaring klimmen en klouteren (en sjouwen met de wijn in de tas) Ruud en ik nog een uurtje door het prachtige landschap en komen bij onze tweede wijnboerderij, "JC le Roux". Deze toko ging eigenlijk bijna sluiten, maar de lieve onwijs dikke blonde Zuid Afrikaanse vrouw wilde ons nog wel even in een rap tempo wat wijntjes door de strot duwen. Dat lieten wij ons natuurlijk geen twee keer zeggen! voor de ongelofelijke prijs (vorige boerderij was het proeven gratis) van 20R pp, dat is ongeveer 3.5 euro, krijgen Ruud en ik 6 wijnen voorgeschoteld. Bij deze boerderij begint eindelijk mijn wijngen dominant te worden (heb ik vast van mijn papa) want ik vind het vreselijk interessant om nu eindelijk eens te leren wat het verschil is tussen een chardonnay, een pinot noir en een champagne. (chardonnay is gemaakt van witte druiven, Pinot Noir van Rode druiven zonder schil - ziet er uit als wit gek genoeg - en champagne is een combinatie van deze twee in verschillende verhoudingen mogelijk.) Helaas mocht deze duidelijk uitleg, het prachtige interieur van deze gigantische wijnboerderij niet baten, hun Chardonnay en Pinot Noir (van elk 2 gekregen) kan ik niet waarderen, wederom veel maar dan ook veel te droog. Ook deze liefelijke dame begint haar verhaal met dat Zuid Afrikanen van zoet houden, maar over het algemeen is er op de wereld veel meer vraag naar droge wijn! (Ik hoor later dat alleen Expert-wijndrinkers van droog houden, en ik ben dan maar een beginner) Daarom produceerd ook "JC le Roux" voornamelijk droge wijnen. De rose en de champagne waren wel heel erg apeteitelijk, maar we gaan niet nog meer flessen kopen vandaag.

Na een wederom lange klim- en fietstocht komen Ruud en ik veilig terug bij het hostel waar wij na een korte spullen-dump-break weer vertrekken voor een etentje. we zijn immers een weekend weg, dus ik hoef een keer niet te koken! Ruud vindt in een van de informatiegidsjes een leuk Zuid Afrikaans tentje waar wij ons maagje helemaal vol eten. Uit eten gaan in zuid Afrika is echt heel erg de moeite waard, want voor ons volle maagje (2 uitgebreide gangen en koffie) betalen wij elk 115R (13,50 euro). Ik hou echt van dit land!

Vanavond is een extra speciale avond, omdat het mijn eerste avond in een dorm slapen is. natuurlijk ben ik wel heel wat keren op kamp geweest enzo, maar een kamer met 10 onbekende mensen delen is toch wel erg apart! (wel goedkoop). We delen de zaal met 9 Australische vrouwen en 1 lokale jongen. Voor 90% van de mannelijke bevolking een fantasie die werkelijkheid word, voor Ruud en mij gewoon een gezellige bedoeling. (Nu moet ik wel het hele verhaal vertellen, 3 van de dames snurkten, en alle 9 moesten ze om 8u ontbijten om vervolgens om 8.30u te vertrekken, dus vanaf veel te vroeg waren ze al bezig met tassen inpakken en optutten ed. en Pan en Tuut maar proberen te slapen)

<<< Terug naar het Dagboek