Pannetje in Zuid-Afrika!
Home Voorbereiding Foto's Dagboek Gastenboek29 Oktober 2005

Dit is waarschijnlijk de reden geweest waarom Kelly voorsteld heeft om mij mee te nemen naar de kerk in Langa. Altijd in voor nieuwe ervaringen stem ik daar natuurlijk onmiddelijk in toe! Ruud mag natuurlijk ook mee. De dag begint al goed als de Beetle voor de 3e keer deze week niet wil starten. Ik begin nu wel door te krijgen dat het echt een oud beestje is en dat je daar niet te veel van moet verwachten! Ruud en ik nemen de Minibus naar Langa! met 12 man en chauffeur tuffen we naar mijn stagebedrijf waar we met Kelly hebben afgesproken. Het is nu nog voor tienen, maar de temperaturen zijn volgens mij al boven de 30 graden. Met onze lange broeken en blousen lopen we al puffend naar het kerkgebouw. Het kerkgebouw is niet echt een kerkgebouw, maar meer een soort van basisschoolgebouw. 1 verdieping, plat, eenvoudig, absoluut niet iets wat ik zou plaatsen onder de categorie: "Kerken en Kathedralen". Naast dit gebouw is echter wel een 'echte' kerk in aanbouw! Wanneer we er naar vragen horen we dat men al 5 jaar bezig is met de bouw van deze "House of God".

Om 10u precies komen wij de kerk binnen. Het is een geweldige entree omdat we eigenlijk al aan de late kant zijn. De aanwezigen zetten net een prachtig gospel-lied in en mensen groeten en omhelzen elkaar hartelijk alsof ze geliefden zijn die elkaar na een paar maanden pas weer zien. Na een paar mensen een hand gegeven te hebben (ik meng mij natuurlijk gewoon in de groep) word ook ik door een paar oudere mannen hartelijk omhelsd, echt, ik heb mij nog nooit zo welkom gevoeld als in Langa in de kerk! De mis begint met een aantal onwijs mooie liederen waarna een paar leden een toespraakje houden. Na een kwartiertje gok ik verlaat de helft van de mensen de kerk en is het tijd voor "Bible class". Kelly neemt ruud en mij mee naar voren zodat we beter kunnen luisteren. Vandaag is het onderwerp "zonden". Zoals men kan verwachten was de bottomline van deze les dat mensen vaak slechte dingen willen doen, maar dat men zich daarvan moet weerhouden omdat God je dan niet meer kan redden wanneer je komt te overlijden. Wanneer wij in God geloven en hem opvolgen zal ons leven beter worden en zullen wij na onze dood gered worden door hem persoonlijk.

Een van de dames achter mij steekt haar hand op... "Als god het leven beter maakt van degenen die hem volgen en de zondaars straft, hoe komt het dan dat er zo veel niet-gelovigen zijn op deze wereld die het veel beter hebben dan wij?" Kijk, dat zijn de vragen! Nu voel ik me best wel betrokken en ik voel ook een aantal blikken mijn kant op (alsof iedereen kan zien dat ik niet gelovig ben) en ik zit in spanning hoe de priester deze vraag gaat beantwoorden. De priester draaide een beetje om de vraag heen en het enige wat ik uit zijn betoog begreep is dat ik het nu wel veel beter heb dan de gemiddelde mens in het township, maar dat ik na mijn dood simpelweg niet gered zal worden.

Na de les werden er weer gospelliederen ingezet en de rest van de kerkgangers stroomden langzaamaan weer terug naar binnen. Ik genoot enorm van alle zang, en er kwam een meisje naast mij zitten met een engelse versie van de liederen zodat ik ook mee kon zingen. (klonk heel er hip om iedereen Xhosa te horen zingen terwijl het meisje naast mij engels zong, en ik engels mee mompelde) ik mag dan wel hele dagen met mijn muziek meebleren, dit gospel gezang kan ik toch echt niet bijhouden! Ik had het dus helemaal naar mijn zin, niet wetend dat ik nog 2 uur zou moeten zitten!

Hutje mutje zitten we nu op de harde houten banken. De temperatuur blijft maar stijgen en iedereen zit te puffen en meerdere mensen proberen zichtzelf koel te houden door de bijbel als waaier te gebruiken. Een van de priester zegt heel wijs dat hij ons expres zo lang mogelijk in deze hitte laat zitten zodat onze donaties voor de bouw van de nieuwe kerk hiernaast een stuk hoger zullen uitpakken! (Met de gedachte in het achterhoofd dat de nieuwe kerk net als alle kerken lekker koel is) Als wij uiteindelijk na 3 uur kerkdienst klaar zijn blijven we met een veel kleiner gezelschap lunchen in de kerk. Omdat voor deze geloofsstroom de hele zaterdag is volgepland met activiteiten, lessen en missen is het voor iedereen mogelijk om te blijven lunchen zodat de mensen bij de kerk blijven. Ervaring leert namelijk dat, net als bij vele andere dingen als werk en school, mensen die thuis gaan lunchen geen zin meer hebben om weer terug naar de kerk te gaan.

Na een aantal leuke gesprekken met meerdere volwassenen en jongeren en met een vol buikje gaan we van het ene uiterste naar het andere. Het is nu 14u en van de kerk gaan we naar de kroeg. Zoals ik al eerder schreef begint het feesten in de townships een stuk vroeger dan dat wij gewend zijn in NL. Als we binnenkomen zit de kroeg vol met dronken mannen en jongeren. We spelen een paar potjes pool (Basje, we hadden meer moeten poolen deze zomer! Ik ben er niet echt beter op geworden...) waarna we de herrie en alcoholgeur weer verlaten. Kelly neemt ons nog mee naar het Culturele Centrum in Langa waar ik elke dag langs rijd met de auto waarna ik last van de hitte krijg en lekker naar huis wil. Omdat Ruud ook een beetje duffig geworden is lopen we weer helemaal terug naar de Minibus-standplaats, kopen een biertje voor Kelly (die het ook lekker vind om midden op de dag in de hitte bier te drinken) en proppen onszelf weer in de minibus richting huis...

<<< Terug naar het Dagboek