Pannetje in Zuid-Afrika!
Home Voorbereiding Foto's Dagboek Gastenboek17 December 2005

Ik mag niet vergeten te vertellen dat we gister avond een ongeluk hebben gehad met de Beetle. Nadat Ruud en ik Babalwa hebben terug gebracht naar Langa staan we voor het stoplicht vlak na de afslag van de N2 te wachten als een dronken eikel vergeet zijn rem te gebruiken bij het verlaten van de snelweg. Met een enorme klap en glasgerinkel rijdt hij in de achterkant van de dikke landrover die achter ons staat, die door het grote geweld in onze Beetle geplaatst word. Lekker is dat… De auto van de dronken gozer is helemaal naar de filistijnen, de landrover ziet er van de buitenkant uit alsof er niets mis mee is maar weigert te starten, en onze Beetle heeft alleen een fixe deuk in de bumber, en onze motorkap. ( note: bij Beetle’s zit de motorkap aan de achterkant van de auto, en de kofferbak aan de voorkant ) Ik ben onwijs blij dat ik voor we de deur thuis uitliepen omgedraaid ben om mijn autopapieren uit men tas te halen, just in case… want normaal gesproken rij ik zo’n klein stukje vaak zonder mijn tas, en soms komt het dan ook wel eens voor dat ik dus zonder pappieren rijd. De politie noteert mijn gegevens en de verzekering zal alles verder wel afhandelen, het enige probleem is dat ik Best Beetle, de rental-company, 2000 Rand ( = 263 euro ) moet betalen, eigen risico premie. Van de dronken gozer zal ik dat zeker nooit terug zien, dus netjes gezegd heb ik een pech avond. Ruud heeft gelukkig aangeboden om mee te delen in de pech, dat scheelt wel een hele hoop!

Maar goed, met een dikke deuk in de Beetle gaan wij vandaag toch op pad! Eigenlijk is het touren met een auto zo slecht nog niet, want we zien ongelofelijk veel nieuwe dingen. Ik heb een gratis gids over de streek gevonden die de Overberg opdeelt in 4 verschillende delen: De bergen, de velden, de kust en de rivieren. De kust route hebben wij al gereden toen wij walvissen gingen spotten in Hermanus en vandaag doen we een mengelmoes van de Berg en de velden.

We rijden langs het Hottentots Holland Gebergte wat echt een ongelofelijk groen gebied is. Om het gebergte bevinden zich prachtige bossen en een aantal mooie Mountain Passes waar de autoroute ons door heen leid. De eerste echte stop die wij maken is bij Sir Lowy’s pass. Omdat we eerst de afslag gemist hadden en daardoor een paar honderd meter door waren gereden zodat ik kon keren hadden we al gezien dat er aan de andere kant van deze berg een groot meer was. Natuurlijk betekende deze ontdekking dat Ruud en ik over het hek klommen om de berg te trotseren. ( toch een beetje hiken vandaag .) Aan de andere kant van de berg komen we in een bos terecht. Lange dunnen dennenbomen steken uit de grond, en als ik dennenappels van de grond raap heb ik eventjes het gevoel dat ik in de bossen rond Eindhoven loop.

Het meer is groot en rustig. Ver aan de linker zijkant zien we de snelweg lopen en aan de rechterkant zien wij alleen maar bos en een paar eilandjes op het water, echt heel mooi dus! Het is vandaag een ‘koude’ dag, slechts 22 graden volgens de voorspelling, en de lucht zit vol met wolken. Aan het begin leek het een hele slechte dag te worden maar het ziet er nu toch ook wel mooi genoeg uit om een paar foto’s te schieten. Eigenlijk wil je als toerist natuurlijk alleen maar felblauwe lucht op de foto’s, een paar wolkjes op de achtergrond staat ook niet verkeerd. Het meertje bevat dezelfde rare rode tinten als het stuwmeer op de tafelberg maar ik weet nog steeds niet waarom het water zo kleurt. Nog steeds denk ik dat het te maken heeft met mineralen in de grond. Langs het water is een soort strand waar alle bomen weggehaald zijn. Het ziet er heel apart uit dat de kustlijn bezaaid is met alleen de wortels van de bomen, met alleen de onderkant van een boomstronk die uit het water en/of het zand steekt.

Wanneer Ruud en ik terug lopen zijn hebben we het over de bordjes langs de weg die door de hele provincie langs de weg staan “Voer van bobbejane verbode” terwijl wij behalve in Cape Point nog geen baviaan gezien hebben. Onze wensen worden gehoord want wanneer wij terug bij de parkeerplaats aankomen zit daar een hele familie bavianen! Één mannetje houd de wacht op de hoek van het muurtje terwijl 4 vrouwtjes met elk een jong rondhuppelen. Het is echt een prachtig gezicht. De jongen zijn onwijs speels en stoeien over het asfalt en op het muurtje waar ze dan ook steeds op klimmen, af lazeren en weer terug op klimmen. Ruud en ik hebben zeker een half uur staan kijken en foto’s maken wat zorgt voor een logistiek probleem op mijn website hier. Ik kan natuurlijk nooit 80 foto’s van de baboons online zetten!

Met volgeschoten memoriesticks stappen we weer in de auto. Via een groot meer rijden we naar Villiersdorp om koffie te drinken. Het meer is echt prachtig om te zien. Groot wateroppervlak op de voorgrond omringt door bossen en appelplantages, met op de achtergrond het Hottentots Hollands gebergte. Na ons kopje koffie met verse Scones rijden we om het meer heen, om via een andere route richting de snelweg te rijden. Het landschap is nu compleet anders! Waar we op de heenweg alleen maar groene dennenbossen en appelplantages zagen rijden we nu tussen de geel gekleurde grasvelden, alsof al het gras in dit gebied is uitgedroogd. In deze velden grazen koeien en schapen, weer een hollands idee, behalve dan dat het gras hier geel is, en de koeien lichtbruin i.p.v. de oude vertrouwde zwart witte koeien. Natuurlijk moet er een mooie schoenen foto komen met de prachtige velden dus klimt pannetje stiekem over het hekje en huppel ik op blote voeten door het grote veld. Een mooie schoenenfoto als resultaat voor de schoenencollectie, maakte het zeker de moeite waard. De schaapjes waren er alleen niet zo blij mee, die namen meteen de benen.

Iets voor 18u waren we weer terug op de snelweg, en iets na 18u weer veilig in ons appartementje. Een klein uur hebben we om uit te rusten want vanavond gaan we naar HET gay-feest van zuid Afrika, MCQP, en om 19u moet pannetje in de make-up. Het thema dit jaar is Circus en Ruud en ik hebben voor de gelegenheid een Panter en een Berenpak gehuurd. Ik vond het van mezelf al gewaagt om in een cat suite naar een feest te gaan, maar het blijkt dat wij relatief boring gekleed zijn. Wanneer Anton, waar ik regelmatig gebraaid heb afgelopen maanden, Ruud en ik komen binnen in het circus en kijken onze ogen uit.

Ik wou dat we in Nederland zulke actieve mensen hadden, hier is meer moeite gedaan dan dat rasechte Brabanders en Limburgers met Carnaval ooit zouden doen! Elke vriendengroep heeft zijn eigen thema, en dezelfde kostuums. Het is moeilijk te beschrijven hoe mensen erbij liepen, het was in ieder geval zoals een homo feest er over het algemeen uit ziet; Iedereen probeert er het opvallendst uit te zien en schreeuwt om aandacht van de rest van het publiek. De kostuums variëren dan ook van overdreven drag-queens met circus accessoires tot half naakte narren met slechts een onderbroek en bodypaint. Er is een grote main hall gecreëerd wat er ook echt uit ziet als de binnenkant van een circus. Er zijn optredens van acrobaten en jongleurs en het is 1 grote party! We vermaken ons prima en voor de verandering vliegt de tijd en is het al weer half 5, tijd om terug naar huis te gaan, lekker te slapen en te dromen over de prachtige dag.

<<< Terug naar het Dagboek