Pannetje in Zuid-Afrika!
Home Voorbereiding Foto's Dagboek Gastenboek15 september 2005

Na het maken van mijn Auto-proefrit-afspraak met Tante Nel (de eigenaresse van de Lodge) word ik opgehaald door Theo om weer naar het oude vertrouwde Langa te gaan. In het begin van deze mooie middag kwam een vriendin van Nomvoya langs waarvan ik natuurlijk niet de naam kan onthouden. Zij zat een beetje niets te doen, net als ik eigenlijk een aantal uur per dag, dus na mijn dagelijkse portie "Xhosa"-zinnen vraag ik haar of ze met mij een rondje wilde lopen. Natuurlijk vind ze dat een goed idee en voor het eerst deze week ga ik Langa verkennen! (tot nu toe was ik alleen in dezefde straat gebleven vanwege veiligheid) Wat ik in dit half uurtje allemaal gezien heb is niet te geloven. Mensen die wonen in huisjes gemaakt van Planken en golfplaat bijvoorbeeld. je ziet het wel eens op tv, maar om er langs te lopen en te bedenken dat daar ook echt mensen in slapen kun je je echt niet voorstellen! zonder stroom of water, de muren zijn niet eens winddicht!!!
Als we deze mindere straten van Langa uitlopen komen we op een markt. Nou, wat hier allemaal te koop is is echt heel raar om te zien! Behalve natuurlijk het gewoonlijke verse fruit, staan hier gewoon verse koeienhoofden op een houten tafel uitgestald! Ik moest echt een paar keer kijken - en slikken - toen ik die dingen zag liggen... BAH! Een paar kraampjes verder lagen een paar rare dingen... Ze zagen er een beetje groen en slijmerig uit, het waren Koeien-magen! Net als de Kip en de Koeienhoofden lagen deze lekker in het zonnetje te wachten om verkocht te worden! Ik heb tijdens deze wandeling geen camera meegenomen ivm veiligheid, wel heb ik een foto van de buurvrouw gemaakt met haar kersverse kippetjes!

De hele week al kan ik er maar niet aan wennen dat iedereen me steeds aankijkt! Mensen vragen in Xhosa aan mijn wandelgenote wie ik ben, en wat ik kom doen enzo, gelukkig reageert iedereen heel tof zodra ze horen dat ik in Langa bij African Access werk. Als we weer op onze weg terug naar huis zijn is zojuist de school uit. Een groepje kinderen loopt aan de andere kant van de straat en ik zie eerst 1 kind opvallend kijken, waarna hij de rest van de groep roept, en opeens rennen alle kinderen naar ons toe! Ze lachen en zwaaien en zeggen mij gedag. (Thank god heb ik al in Xhosa leren groeten!) ze willen mij allemaal aanraken en handje vasthouden als ze een stuk met ons meelopen terug richting het café.
Ik heb trouwens tijdens deze korte wandeling ook mijn eerste Afikaanse VIP gezien!!! Minister Ngconde, van Correctional Services! Er was duidelijk een soort ceremonie aan de gang van een overleden iemand, en deze minister stond daar met twee bodygards en een hele dikke BMW, midden in het slechte gedeelte van Langa, bij.

Tijd gaat snel, en voor ik het weet zet Theo mij weer af in de Lodge. In de main-Lodge zitten Tante Nel, haar dochter Chemaine en Liz lekker een borreltje te drinken en voor ik het wist zat ik aan de rode wijn (op een lege maag, gaat goed). Natuurlijk is het niet bij één glas gebleven en al snel begon mijn party-pukkel te jeuken. Precies op het goede moment komen Berent en Robert binnen. We gaan stappen, maar natuurlijk niet op een lege maag! met nog een stel anderen zijn we bij een pizzaria gaan eten. Onbeperkt Pizza eten voor 33 rand (4 euro)!!! De kok bepaald wat voor pizza hij maakt, en steeds komt een ober langs met puntjes. tot 22u blijft dat doorgaan en als je zin hebt pak je een punt van de schaal. Niet alleen kun je dus onbeperkt eten, je krijgt ook nog eens allemaal verschillende stukken pizza! De meeste mensen weten van mij dat ik nog al eens een zeikerd kan zijn met eten, maar vanavond heb ik alles gegeten!!! (Gelukkig hadden ze geen vis ofzo op de pizza's)

Na het eten haald Masut (een taxichauffeur die iedereen van de Lodge rijdt voor een veel lagere prijs dan andere taxi's) ons op en gaan we richting Kaapstad-centrum. Dit is meteen de eerste keer dat ik Kaapstad zelf zie! ik ben helemaal in mijn element, en door de hoeveelheid bier en wijn ben ik de proefrit in de Mercedes allang vergeten. We gaan vanavond naar 4 tenten: een kroeg om in te drinken, "Le Fez" (Een vet danscafe met 50cent muziek), stampen in de "Upstairs" (Heerlijke techno) en uiteindelijk kreeg ik nog mijn ruime uurtje homobar in "the Bronx". Wat een nacht jongens! Tevreden en uitgeput komen wij om 4u met zen 3e terug in de Lodge... Nog 3 uur slapen voor ik er weer uitmoet...

<<< Terug naar het Dagboek