Pannetje in Zuid-Afrika!
Home Voorbereiding Foto's Dagboek Gastenboek15 December 2005

Ik begin vandaag bij de wat minder gezellige nieuwtjes. De laatste weken zijn er in en rond Kaapstad ongelofelijk veel branden geweest. Zo hebben wij in Langa tegenover de shop een paar containers uit zien uitbranden en was er een week daarvoor een grote brand een paar honderd meter verderop. Wat mij het meeste geraakt heeft echter is een gigantische brand in Mitchells Plain, een groot township in het zuiden van de Cape Peninsula, waar 500 shacks zijn afgebrand en daarmee 2000 mensen dakloos zijn geworden. Het getroffen gebied is niet eens zo heel erg groot, maar het feit dat de met golfplaat en pallets gebouwde huisjes zo dicht op elkaar gebouwd zijn maakt dat het vuur heel erg snel overspringt en dat het voor de brandweer bijna onmogelijk is om in de buurt van de brand te komen omdat er gewoon geen brede wegen of paden zijn tussen de shacks. Het daklozen aantal van 2000 wijst er ook maar weer eens op dat het gemiddelde aantal bewoners van 1 shack, wat een oppervlak betreft waar zelfs een simpele student in Utrecht niet in zou kunnen leven, 4 personen bedraagt!!! Verder zijn er bosbranden geweest op de tafelberg, waar een aantal Nederlandse studenten zelfs voor moesten evacueren omdat zij op dat moment op de tafelberg aan het hiken waren! Ik zat dat weekend echter lekker veilig thuis van mijn zonnesteek te bekomen.

Hoe heeft pannetje het eigenlijk volgehouden helemaal alleen in zijn grote appartement op de Queen Victoria Street terwijl Ruudje aan het reizen was? Nou, dat ging eigenlijk best goed! Het was best een fijne ervaring om na 3 maanden lang constant mensen om je heen te hebben, om dan nu eens rustig het hele huis voor je alleen te hebben. Absoluut niets tegen Ruud, want hij is de beste roomie die je maar kunt wensen, maar toch heb ik er van genoten om lekker tot mezelf te kunnen komen. Familie en close vrienden zullen heel verbaast zijn als ze horen dat ik zelfs regelmatig een boek gepakt heb en een hele avond heb zitten lezen! Het enige iets minder goede wat ik merkte is dat ik niet meer zo veel moeite deed om goed voor mijzelf te koken. Zoals de meeste mensen wel zullen herkennen doe je wanneer je alleen voor jezelf kookt gewoon weg minder moeite dan wanneer je ook voor iemand anders kookt. Ik heb daarvoor een perfecte oplossing bedacht, elke 2 dagen kwam er gewoon iemand eten zodat ik zeker wist dat ik goed zou koken, en nog een gezellige (en tevens goedkope) avond had ook nog! Zo hebben in de laatste weken dat ik alleen was en Manfred terug naar Nederland was Marvin, Kelly, mijn collegaatje Babalwa, Anton, Carina en Nyami mijn pasta’s mogen proeven!

Elke zondag avond is er in Kirstenbosch een sunset-concert. In de botanische tuinen zijn immers in dit seizoen niet zo veel bloemetjes meer te vinden, en ook in de zomer maanden wil het park natuurlijk open blijven. Het resultaat: Elke zondag avond een band die optreed, en gigantisch veel mensen die komen picknicken! Ruud, Carina, Nyami, Marvin en Pannetje gingen afgelopen zondag 11 december omdat onze favoriete band zou optreden: Freshly Ground!!! ( www.freshlyground.com ) Ruud kwam deze zondag ochtend om 11u terug van zijn bijna maand reizen door het land en was dus precies op tijd om mee te gaan naar dit geweldige optreden van onze favoriete locale band. Freshly Ground is een band uit Kaapstad die hier in het land helemaal doorgebroken is maar helaas in Europa nog niet echt aan slaat. In november zijn ze bijvoorbeeld op een festival in Groningen geweest, maar niemand kwam hun concert bijwonen… In ieder geval zijn wij deze heugelijke dag in Kirstenbosch en nog bijna helemaal vooraan ook nog! Tijdens de soundcheck krijgen we zelfs de kans om met de zangeres te praten en wat foto’s te maken, altijd tof natuurlijk. 8000 mensen kwamen af op het concert, en kirstenbosch zat dan ook compleet vol. Alle 8000 zaten lekker te picknicken op het grasveld tot dat het concert daadwerkelijk zou beginnen. Het concert is natuurlijk een geweldige ervaring, zeker omdat er hier nog geen rare choreografische afspraken zijn gemaakt, maar de band improviseert en maakt er gewoon een feestje van!

Na het sunset-concert in Kirstenbosch van afgelopen zondag ben ik een groot fan van Freshly Ground, terwijl ik de CD van Ruud allang zat was na 3 maanden, en toen ik begreep dat er op donderdag een concert zou zijn van Freshly Ground in Company Gardens wist ik dat ik daar ook naar toe moest! Het werd vandaag nog veel leuker omdat Nyami namens haar bedrijf was opgegeven voor een soort van Idols – Kaapstad. Mensen konden op het podium gaan zingen en werden dan bekritiseerd door een amateur jury. Nyami werd uiteindelijk derde, zeker een goede presentatie maar naar mening had ze 1e moeten worden, en dat is niet omdat het een vriendinnetje van mij is, maar omdat ze gewoon de beste stem had van iedereen! Toen Carina en ik Backstage met Nyami zaten werd het nog veel leuker toen Freshly Ground arriveerde voor hun optreden. Weer hebben we met de bandleden gesproken, en natuurlijk foto’s gemaakt. Het leuke is dat wanneer je meerdere keren in de zelfde week met zo’n bekend iemand praat, ze je zeker weten onthouden! Ze herkende ons dan ook nog van zondag, wat je toch een beetje een speciaal gevoel geeft.

Na het ontmoeten van Freshly Ground werd het nog leuker, want de burgemeester van Kaapstad, Noma Indiya Mfeketho, had net haar speech gehouden op het podium, en kwam net het podium aflopen toen wij uit de omkleedtenten kwamen. Natuurlijk hadden Carina en ik haar nooit herkent als Nyami niet helemaal enthousiast werd, en de paparazzi allemaal foto’s van haar begon te schieten. Natuurlijk bleven wij niet stil staan en hobbelden ook naar haar toe om met haar op de foto te mogen. Vandaag heb ik echt mijn VIP dag! Eerst Freshly Ground en dan ook nog de Burgemeester! Noma Indiya is trouwens een hele aardige vrouw die voorstelde dat Carina en ik onze foto’s bij haar persoonlijk kwam brengen op de 6e verdieping van het gemeenthuis. Toch een leuke uitnodiging?

Als afsluiter nog even een stukje zakelijke vooruitgang. Ik heb mijn derde website de lucht in gelaten: www.capehighview.co.za, mijn tweede betaalde klant dus. (Ook al heeft hij tot vandaag de dag nog niet betaald maar dat komt wel goed). Ik ben zowaar begonnen met het schrijven van mijn eindscriptie, en mijn voorbereidend stage verslag word as we speak doorgenomen door de Theo en Nomvuyo voordat ik het naar school kan sturen. Goed bezig dus Pannetje!

<<< Terug naar het Dagboek