Pannetje in Zuid-Afrika!
Home Voorbereiding Foto's Dagboek Gastenboek14 september 2005

Ik laat het nu een beetje afweten... Ik ken haar natuurlijk nog maar net 5 minuten! Nosi schrijft haar adres en telefoonnummer in mijn boekje en zegt dat ik haar volgende week maar moet bellen. Als ik later met Theo overleg blijkt deze meid echt helemaal in orde te zijn! sterker nog, ze is een van de rijkere uit Langa. Ze studeert, en heeft een goed huis met water en elektra. (Dat is absoluut niet standaard hier in het township!) Volgende week zal ik aan Theo wat uurtjes vrij vragen, dan kan ik mooi met Nosi mee het echte Langa ontdekken.

Pannetje zou ook Pannetje niet zijn als hij niet graag een babbel zou maken met praktisch elke klant die in de winkel komt. In principe spreken alle zwarte gewoon Engels, maar heel vaak tussendoor praten ze in "Xhosa" wat zoals ik al eerder schreef een van de Afrikaanse native languages is. Misschien voelen jullie het al aankomen: Ik ga "Xhosa" leren! de eerste oefening is meteen de moeilijkste. Er zijn drie verschillende kliks die je gebruikt in de woorden. Zo zijn de letters 'X', 'Q' en 'C' een klik. Ik ben heel de middag aan het klikken om ze maar onder de knie te krijgen, en krijg van Nomvoya een paar zinnetjes mee om op te oefenen!
Deze klik-oefeningen zijn zelfs zo uit de hand gelopen, dat ik op straat toen ik ijs ging halen voor het personeel de bijnaam "Iqanda" (een Ei) kreeg, omdat ik toevallig de Q-klik aan het oefenen was. Net zoals de meeste mensen hier in het township heb ik dan dus eindelijk een tweede "xhosa"naam: Iqanda

Rond een uur of drie in de middag vraagd Theo of ik even mee ga electriciteit kopen. Verbaasd kijk ik hem aan, maar hij keek heel erg serieus! Onderweg naar de supermarkt legde Theo het allemaal uit...
In Kaapstad werkt de elektriciteitsbetaling via Pre-paid. Net als bij een mobiel pre-paid abonnement ga je naar de supermarkt om Units te kopen. Je koopt een aantal Units - helaas weet Theo niet hoeveel 1 Unit nou precies is - en krijgt een bonnetje met een code waarmee je de units op je meterkast kan activeren! De reden dat Kaapstad deze regeling heeft is simpel. De mensen in de townships hebben geen cent te makken. 15 jaar geleden werden ze nog zwaar onderdrukt door de Britten en zorgden de Britten ervoor dat de zwarte wel betaalden. Omdat de apartheid officieel over is nu, hebben de mensen in de townships zoiets van: waarom zou ik betalen? Nu werkt het heel simpel. Als je units op zijn krijg je gewoon geen stroom meer en valt alles uit! dus de mensen MOETEN wel betalen voor hun elektra!
In het begin werkte alleen de townships op deze manier, maar al snel volgde de rest van de stad. Iedereen kan nu op zijn manier zijn elektriciteitsgebruik controleren.

In de avond krijg ik het toch wel koud... De temperatuur daalt naar onder de 20 graden, en ik heb niet echt warme kleren bij me! Het miezert de hele avond, en ik kan alleen maar hopen dat het weer weer snel beter word! In ieder geval heb ik nu in de Lodge alle tijd om contact te maken met mijn Lodgegenoten! Zo heb ik bijvoorbeeld met 3 Duitse meiden gesproken - die zondag al weer naar huis gaan - die mij de Ins and Outs van Kaapstad hebben verteld. Er is zo veel te doen hier, volgens mij heb ik aan 4 maanden lang niet genoeg om alles te zien en te doen!!!

<<< Terug naar het Dagboek