Pannetje in Zuid-Afrika!
Home Voorbereiding Foto's Dagboek Gastenboek08 Oktober 2005

Mijn eerste klant is dus een wijnboerderij uit Paarl genaamd Ses'Fikile (wat "we zijn aangekomen" betekend in het Xhosa). Dit bedrijfje word gerund door 6 vrouwen uit Langa. Een van deze dames, Nondumiso, heeft mij uitgenodigd op een winetasting bij haar thuis vandaag, om foto's te maken. Natuurlijk ga ik graag in op deze uitnodiging! Niet alleen is dit werken aan onze zakenrelatie en kan ik mooie plaatjes schieten voor op hun website, ook nog is word het natuurlijk een gezellige boel! Gelukkig hadden Ruud en ik dit weekend nog niet bommetjevol gepland, dus we kunnen onze Cape Point plannen verplaatsen naar morgen, en vandaag met Nondumiso mee naar haar winetasting.

Om 14u moesten we bij het internetcafe zijn (vanaf vandaag mijn officiele meetingpoint voor mensen in Langa) de winetasting zou rond die tijd beginnen, en Nondumiso woont hier om de hoek dus dat zou krap op tijd zijn "dutch-time". African-Time echter is een stukje soepeler. sterker nog, veel soepeler dan de "spanish-time bijvoorbeeld waar wij drukke nederlanders altijd over klagen. Uiteindelijk begint de winetasting pas om 16.30u! Nondisumo had gelukkig rekening gehouden met Ruud en mij en pikte ons gewoon op om 14u. Zij kon in de tussentijd wat andere mensen bezoeken die ze even moest zien, en Ruud en ik kregen een gratis tour door de townships. De zaterdag in Langa is compleet anders dan de doordeweekse dagen dat ik hier werk. Op Heritage day, de dag dat wij hier gekookt hebben, viel me het totaal niet op maar vandaag zie ik grote verschillen! Jongeren wassen in groepjes auto's terwijl ze dansen op harde muziek. Dan bedoel ik niet dat dit 1 geval was, in elke straat staan mensen te swingen terwijl ze de auto's wassen! Ruud en ik zijn helemaal verbaasd, we wisten niet dat auto's wassen zo leuk kon zijn! Nondisumo verteld ons dat het weekend, en vooral de zaterdag, altijd een feest is bij de zwarte bevolking. mensen drinken bier heel de dag, eten veel emer vlees dan anders, het is eigenlijk een soort stappen op zaterdag avond voor ons Nederlanders. We maken een tussenstop bij een soort restaurant/bar in gugulethu (een township naast Langa). het is 14.30u en het hele terras zit vol met jongeren die bier drinken, en veel roken (normaal zie ik nooit iemand roken in Langa) terwijl ze grote borden met alleen vlees eten! er is luide muziek en iedereen heeft het onwijs naar zijn zin. Het is net alsof we op een drukke avond in de kroeg zitten!

De winetasting vind, zoals ik al schreef plaats bij Nondumiso thuis. Zij woont in een van de betere huizen in Langa. een mooi stenen huis, met 3 slaapkamers, badkamer etc. helemaal compleet dus! Wat mij meteen opvalt is dat de zij zelf helemaal niets in huis heeft staan van african arts and crafts. Het is natuurlijk precies hetzelfde als in NL, alle touristen kopen al die lelijke (sorry voor de mensen die het wel mooi vinden) witte porseleine molens met blauwe randjes, maar de Nederlanders zelf hebben nooit van die krengen in huis! (met uitzondering van wat ouderen misschien) maar goed.. het was leuk om eens zo'n huis van binnen te zien.
We beginnen met de winetasting. Er zijn niet zo heel veel mensen, voornamelijk wat vrienden en buren van de 6 dames, maar toch is het een gezellige bedoening. We krijgen te horen dat de meeste zwarte nooit wijn gedronken hebben omdat wijn gezien word als een drank voor de rijke blanken! Dat is natuurlijk onzin (vinden wij natuurlijk ook allemaal) en daarom zetten deze dames de wijnboerderij op, om ook de zwarte mensen die het iets minder goed hebben te kunnen laten genieten van wijn! Ses'Fikile bied 6 wijnen, waarvan 1 zoete witte wijn wat de enige wijn is die ik zelf zal drinken. Ik moet Ruud en mijzelf natuurlijk nog veilig naar huis rijden. De mensen die er zijn worden helemaal vrolijk en willen heel de tijd op de foto, dus ik heb zeker genoeg materiaal voor op de nieuwe website!

<<< Terug naar het Dagboek