Pannetje in Zuid-Afrika!
Home Voorbereiding Foto's Dagboek Gastenboek05-06 Februari, Knysna

Knysna was een aantal jaar geleden een glorieuse stad aan een prachtige lagune. Vanuit de haven van de stad zie je een groot meer, met aan de andere kant twee hoge dijken die de lagune van de oceaan scheiden op een smalle doorgang na. De twee uiteinde van de dijken worden de 'heads' genoemd omdat ze nog net een stuk hoger zijn dan de rest van de dijk. Het klinkt allemaal prachtig en romantisch al zeg ik het zelf, maar wij mensen hebben er weer een zootje van gemaakt. Een van de heads, de oosterlijke kant, is helemaal volgebouwd met huizen voor de rijkere zuid afrikanen die een tweede huis preferen. De oosterlijke helft is dan ook geen mooie wandelgelegenheid maar een villawijk. Gelukkig is de westerlijke 'head' wel nog in natuurlijke staat, en is een beschermt gebied.

Tot nu toe valt het nog mee. Eind 2003 is men begonnen met het bouwen van een polder midden in de lagune! Nu staat er dan ook een complete compound midden in de lagune waardoor men vanuit de haven van Knysna de twee heads niet meer kan zien. Nog grotere villa's voor de aller rijkste staan hier ruim van elkaar opgesteld met aan alle kanten water. Er leiden twee wegen naar dit compound waar twee wachtposten staan met 24 hour beveiliging.

wanneer je in je reisgids leest over Knysna zul je dit soort informatie niet vinden. De meeste gidsen prijzen nog steeds de prachtige lagune en de nog prachtigere doorgang tussen de heads van de oceaan naar de lagune. Mijn ouders en ik zijn een beetje teleurgesteld van dit alles. Onze eerste avond in Knysna word een heel stuk beter rond etenstijd! Fons selecteerd een geweldig restaurant met heerlijke gerechten en onwijs goede service! ik heb niet vaak meegemaakt dat alle drie de gerechten die ik eet alle drie niet te versmaden zijn! :D we tafelen dan ook een aantal uur, maar gaan toch redelijk optijd naar bed.

Aangezien Fons en Helen ook wandelaars zijn en nu ook stoere hikers, spenderen we de tweede dag in de bossen rond Knysna. De gardenroute staat immers bekend om de velen bossen en regenwouden, ookal is Knysna niet een van de bekendste bosgebieden. We rijden door een prachtig township in de bergen, naar het regenwoud waar we een olifanten-pad gaan lopen. Er schijnen ook nu nog 3 olifanten wild te leven, maar die worden nooit gezien. We kiezen voor de rode roete, 8 km. Het is prachtig! Hoge oude bomen waarvan de wortels boven het aardoppervlak uitsteken en lianen die ik alleen maar ken van de tv. alle drie gaan we op in de natuur en genieten van de stilte.

Na onze wandeling rijden we nog een stukje door naar het noorden, naar de varen-vallei. Deze vallei (de naam zegt het al) staat bom vol met varens! het is echt niet te geloven hoe veel varens er op een m2 passen, want op de weg ernaartoe lijken sommige gedeelten van de helling naast ons een grote stevige muur van varens. Bij een van de picknickplaatsen loopt een kort pad (0.5 km) door de vallei en weer terug naar de picknickplaats, een eitje natuurlijk na de 8 km van daarnet. Op weg naar huis moet ik toch nog even in de lianen gaan hangen waar ik mijn laatste energie in steek. We rijden terug naar de stad, doen een tukkie en trakteren onszelf op chinees.

<<< Terug naar het Dagboek