Pannetje in Zuid-Afrika!
Home Voorbereiding Foto's Dagboek Gastenboek03 Februari, Graaff-Reinet en Valley of desolation

We zijn lichtelijk teleurgesteld omdat we geen neushoorn gezien hebben op onze game view vanochtend, maar we gaan toch met een lach opweg naar Graaff-Reinet. Dit is een stad met vreselijk veel Nederlandse invloeden. Bijna alle gebouwen zijn in de Cape Dutch Stijl, wat mij een beetje aan de winelands doet denken. We slapen vanavond in le Jardin Backpackers, waar een oud vrouwtje woont wat naar ons aller zeggen iets te veel praat. Dat mag de pret niet drukken... we hebben veel te doen aangezien we hier maar één nachtje willen blijven om tijd te winnen in onze verdere bestemmingen en we in Oudtshoorn een dag langer zijn gebleven.

We gaan meteen de stad in en komen snel bij de prachtige kerk die aan het einde van de hoofdstraat staat. Deze kerk heeft een beetje een sneu verleden omdat hij in de afgelopen paar honderd jaar 3 keer opnieuw moest worden gebouwd. Versie nr 4, de kerk die er nu nog steeds staat, is gebouwd in 1860. Er zijn veel dingen te bezoeken in dit relatief kleine stadje maar wij bekerken ons tot 2 musea. Het eerste musea (The old Library) bevat de oudste fossielen ter wereld, dinosaurusschedels van een geschatte 230 miljoen jaar oud! Een ervan kan je nog aanraken ook nog... Ik ben best overdonderd! Voor de rest stelt het museum niet heel erg veel voor. Het enige wat mij wel aansprak was de collectie antieke Fotocamera's die je mee terug in de tijd nemen dat fotografie tot ontwikkeling kwam.

Het tweede museum dat wij bezoeken is het Reinet-house. Dit huis was eigendom van een priester en lied duidelijk zien dat deze priester totaal niet sober door het leven ging. Het is een onwijs groot huis, met veel te veel slaapkamers en in elke kamer staat een twee persoons bed... (We gaan er maar vanuit dat de priester heel erg dik was dat hij een tweepersoons bed nodig had?) Het hele huis is ingericht volgens Nederlandse invloeden en het zou net zo goed een museum in Nederland kunnen zijn. We zien leuke oud hollandse witte kapjes wat de vrouwen gedragen zouden moeten hebben en Delfts-blouw aan de muren. Ik ben (schaam) nog nooit in Volendam geweest naar ik mij kan herinneren maar dat hoef ik dus nu ook niet meer, haha. Het is aardig om al die nederlandse invloeden te zien in de stad, maar Wat ons naar dit museum trekt is de oudste wijngaard ter wereld! Deze ene plant is in 1870 geplant en geeft nog steeds druiven af, zeker een paar foto's waard dus! Mijn moeder benadrukt nog eens hoe verkeerd het eigenlijk is dat de geschiedenis in dit gedeelte van Afrika alleen maar over de witte bevolkings groepen gaat, namelijk de Nederlanders en de Duitsers die hier woonde, waardoor het lijkt alsof hier nooit zwarte mensen hebben gewoond als je de geschiedenis moet geloven.

Na de twee musea bezocht te hebben lopen we nog een rondje door de prachtige binnen stad, waar intotaal 220 monumenten staan. Behalve een stuk of 10 beelden zijn dit allemaal oude cape dutch huizen. Het is bloed heet in Graaf-Reinet, maar toch gaan wij ons nu het einde van de middag in zicht komt klaar maken voor een korte hike. vlak buiten graaff-Reinet bevind zich namelijk het Karoo Narional Reserve, niet te verwarren met Karoo National park waar we hier voor geweest zijn. Dit reservaat staat onder anderen bekend om zijn Vallei der verlatenheid, met prachtige uitzichten over Graaff-Reinet en de stuk van de karoo.

Zodra we het reservaat in rijden, we hebben onszelf zojuist mogen intekenen, worden we opgewacht door twee kudu's! (Ik zou ze zelf beschrijven als grote herten in koeformaat, maar je vind ze ook op de foto's van Karoo NP en Karoo NR) lang leven de ironie... We verblijven ruim twee dagen in een natuurpark waar flinke entree voor betaald word om onder andere de kudu te zien, waarna we deze gewoon spontaan tegen komen in een reservaat wat ons niets meer kost dan een beetje benzine om er heen te rijden! anyway... het is nu eind van de middag, wat betekend dat het eindelijk wat frisser word. De hike rond de vallei zal ongeveer een uur duren en gaat over een bergtop vanwaar we dus de karoo kunnen overzien. Vooral in het avondlicht ziet alles er prachtig uit! grote uit de grond stekende stenen pilaren maken een geweldig contrast met het droge land achter de rotsen en elke honderd meter staan wij alle drie met open mond te kijken. Behalve flora ontmoet ik een grote zwart met gele slang op een rots die hem natuurlijk smeert wanneer ik heb zie omdat ik zo ongeveer een meter de lucht in sprong. Ik had nog helemaal geen slangen gezien in het wild, en al helemaal geen slang van 1.5 mtr, met een doorsnede van zeker 4cm, en dan ook nog zwart met geel gestreept! Het is jammer dat ik er geen foto van heb kunnen maken... We eten ieder een zakje chips, en lopen verder, terug naar de auto. Morgen ochtend zullen wij vroeg vertrekken want wij gaan naar Addo Elephant park, de olifanten zoeken!

<<< Terug naar het Dagboek